ویتامین ها و مواد معدنی لازم در تغذیه سالمندان:
در انتخاب نوع تغذیه سالمندان باید به بیماریهای آنها نیز توجه کرد
جذب کلسیم و ویتامین D بدن با افزایش سن کاهش مییابد که خود اثر مخربی بر سلامت استخوانها دارد و سبب افزایش احتمال شکستگیهای استخوانی میشود. بنابراین با افزایش سن نیاز بدن به مصرف منابع غنی کلسیم (مانند شیر و لبنیات) و تأمین ویتامین D (استفاده از نور آفتاب) افزایش مییابد.
قرار گرفتن به مدت طولانیتر در معرض نور مستقیم خورشید و مصرف جگر و روغن کبد ماهی برای تأمین ویتامین D توصیه میشود. بر این اساس توصیه میشود ن بالای 50 سالی که تحت درمان با استروژن نیستند و همچنین همه بزرگسالان بالای 65 سال 1000 تا 1500 میلیگرم در روز مکمل دارویی کلسیم مصرف کنند. شیر و لبنیات از منابع غنی کلسیم هستند.
در برخی افراد، به خصوص سالمندان به علت ایجاد ناراحتی معده ناشی از مصرف شیر تازه، مصرف سایر غذاهای غنی از کلسیم از جمله ماست و پنیر به عنوان جایگزین شیر توصیه میشود. همچنین شیر بدون لاکتوز که اخیراً در کشور تولید شده است، جهت مصرف افرادی که دستگاه گوارش آنها قادر به تحمل شیر معمولی نیست توصیه میشود.
با افزایش سن توانایی جذب ویتامین B12 بدن حتی در افرادی که عملکرد عصبی طبیعی دارند کاهش مییابد. گوشت قرمز، ماهی و تخممرغ از منابع ویتامین B12 میباشند.
کمخونی فقر آهن در سالمندان نسبت به افراد دیگر شیوع کمتری دارد اما در افرادی که غذاهای کم انرژی مصرف میکنند شایع است. نیاز مردان و ن سالمند به آهن یکسان است و میزان توصیهشده روزانه به طور متوسط 7 میلیگرم است. زرده تخممرغ، گوشت، ماهی، جگر، حبوبات و سبزیهای برگ سبز تیره مانند جعفری، برگ چغندر، گشنیز و بخشهای تیره برگ از منابع آهن میباشند.
جگر، گوشت، حبوبات و غلات و مغزها (پسته، بادام، گردو، فندق) از منابع غذایی حاوی روی میباشند. برخی از علایم کمبود روی شبیه علایمی است که به طور طبیعی همزمان با سالمندی بروز میکند مانند کاهش حس چشایی و التهاب پوست.
نکته کلی در خصوص تغذیه سالمندان:
بهترین راه برای دستیابی و حفظ یک وزن مناسب و ایدهآل در حالی که سن شما بالاتر میرود، دریافت کالری کمتر نسبت به زمانی است که شما جوانتر بودید و اطمینان از اینکه بیشتر چیزی که شما میخورید مغذی است و چربی و قند کمی نیز دارد. از چربیهای اشباع و ترانس اجتناب کنید.
به همین دلیل شناخت درست از نیازهای تغذیه سالمندان اهمیت ویژه دارد. نیازهای تغذیه ای سالمندان را میتوان در انرژی، پروتئین، ویتامین، مواد معدنی، مایعات، و فیبر غذایی دسته بندی کرد.
درباره این سایت